Jere Sumell - Punavihreitä kannanottoja ja muita kirjoituksia Tasa-arvoa poliitikan teolla ihmisille ja elämää politiikan ulkopuolella.

Uusi Palindromi-kone kehitteillä

Olen suuri puhuttujen kielien ystävä, ja pidän sanaleikeistä. Julkaisin ohjelmoimani Palindromi-koneen verkkosivuillani, johon olisi tarkoitus ajan mittaan kerätä Suomen suurin palindromitietokanta. Palindromi-koneen tietokantaan voi kuka hyvänsä käyttäjä lisätä oman keksimänsä palindromin, kunhan sitä ei ole jo tietokannassa.

Suora osoite on https://www.tuntikirjuri.net/Palindromikone

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Itse olen joskus hieman kerännyt "rotaatiopalindromeja", jotka ovat siis sanoja tai lauseita, jotka voi kääntää 180 astetta ja ne muodostavat silloinkin saman sanan tai lauseen. Sinällään palindromi-ominaisuus ei niissä ole yksistään mielenkiintoinen vaan ylipäätään rotatoitavuus, jolloin kirjoitus voi olla peräti salakirjoitusta, joka voidaan purkaa lukemalla se ylösalaisin.

Rotatoitavuus riippuu fontista ja kirkankoosta. Esimerkiksi "a" on toisinpäin aika sama kuin "e", mutta A ja E tietenkään eivät toimi samoin.

Kääntyviä kirjanpareja ovat: a-e, b-q, d-p, h-y, l-l, m-w, n-u, o-o, r-j, x-x ja z-z.

Yksittäisiä sanoja, joilla on mielekäs merkitys myös käännettynä ovat esimerkiksi: ye eye ale we hue axe he pep hep leap map dollop aha hey ay play way day jay may hay ploy any paper her peal deal pal wool pew dew mew hew maw plow wow mow nu yo led paled palled jaded lead dad mad held mold hold pod hem am loom mom ah yeah oh.

Osa sanoista on rotaatiopalindromeja itsessään, kuten "pod", mutta muista saadaan yhdistelemällä esimerkiksi seuraavia palindromeja: "pep dad", "wow mom", "wool loom", "any jaded paper hue", jne.

Suomenkielisiä en ole juuri pohtinut. Englannin sanat ovat lyhyempiä, joten siitä noita ehkä löytyy helpommin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Huono palindromikone. Kokeilin sitä lyhyellä palindromilla ja väitti, ettei ole palindromi. Korjaa siis koneesi!

Kokeiluni oli:
Anna ne! En anna!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kokeilin täneeä ja ei mennyt läpi.

eno kosi ilonaa vesillä sälli se vaan oli iso kone

Käyttäjän JereSumell kuva
Jere Sumell

Keksisitpä hyvän! Kokeilin myös "äitiä", niin havaitsin, että ohjelma ei tunnista skandinaavisia merkkejä ä:tä ja ö:tä. Kiitos palautteesta! Yritän korjata asian jossain vaiheessa.

Käyttäjän JereSumell kuva
Jere Sumell Vastaus kommenttiin #12

Joo, no nyt on skandinaaviset merkit käytössä ja ne tulostuu vieläpä oikein! Lisäsin tuon sinun keksimäsi kokeeksi, niin nyt toimii!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kehottaisin muuten ottamaan pois ennakkotarkastuksen kommenteista täällä Vapaavuoron puolella. Varsinkin tämän kaltaisissa aiheissa.

Käyttäjän JereSumell kuva
Jere Sumell

Palindromi-kone on vielä kehitysasteella, ja sen takia tuo "Anna ne! En anna!" -tulkittiin vääräksi merkkijonoksi, koska kone huomioi välimerkit myös ja huutomerkit huomioiden kyseessä ei ole siis palindromi. Kiitos parannusehdotuksesta, katson, mitä voin tehdä asialle jatkossa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Välimerkit pitää poistaa koneen huomiosta, koska muutoinhan ei voi edes pistettä pukata lauseen perään. Näitä palindromaattoreita on ollut netissä moniakin ja kaikissa niissä voi vapaasti käyttää välimerkkejä, mikä helpottaa merkitykseltään ymmärrettävien palindromilauseiden muodostamista.

Käyttäjän JereSumell kuva
Jere Sumell

Joo, ymmärrän kantasi. Kiitos parannusehdotuksista tosiaan! Se vain on verkkosovellusturvallisuuden kannalta mielekäs ratkaisu, että kaikkia merkkejä ja kaikkia syötteitä ei hyväksy, eikä se ole mahdollistakaan. Jos esim. Googlekin hyväksyisi kaikki syötteet, verkkohakukone olisi aika päiviä sitten konkurssissa ollut, kun hakkerit olisi pistäneet sen matalaksi, ja käyttäjien luottamus sitä kohatan olisi menetetty sen siliän tien.

Yksi tapa nimittäin murtautua järjestelmään on juuri haittakoodin kirjoittaminen, esim. JavaScriptillä avoimeen HTML-lomakkeen tekstikentään, mutta katson jatkossa, miten voin ottaa parannusehdotuksesi huomioon kehittäessäni konettani. Uskoakseni ei ole mahdotonta kehittää sitä ihmisläheisempään suuntaan. Tällä hetkellä todellakin se tarkistaa kylmästi merkkijonon huomioiden myös huutomerkit, jonka vuoksi palindromisi ei mennyt läpi.

Itse suuntauduin IT-tradenomiopinnoissani Tietojärjestelmiin, ja ohjelmistokehitykseen, joten tietoturvaa, verkkosovellustietoturvaa ja ohjelmointia oli opinnoissani paljon syventävissä opinnoissa. Palataan asiaan!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

Netissä oli aiemmin saitti nimeltään "palindromaattori", joka oli suomalaisen ylläpitäjän laatima. Sinne oli loppujen lopuksi kirjoitettu tuhatkunta palindromilausetta ja niissä voi olla välimerkkejä ja välilyöntäjä kuinka lystäsi. Se on nyt näköjään poistunut, mutta oli kymmenkunta vuotta käytössä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tietokantaan meni, mutta katsotaan miten asia kehittyy jatkossa. Kun pyydetään itsekeksimää palindromia pitäisi se kai merkitä keksijän nimiin.

Käyttäjän JereSumell kuva
Jere Sumell

Joo, no voisi olla mielekästä, jos käyttäjät voisi luoda vaikka oman nimimerkin, ja sitten vielä jatkokehittelyn tuloksena muut palindromeista pitävät voisivat tarkkailla toisten käyttäjien keksimiä merkkijonoja?

Yksi mielenkiintoisimmista haasteista, mitä liittyy verkkopalvelun ohjelmointiin, on juuri rekisteröinti/kirjautumissivun ohjelmakoodin laatiminen, että siitä tulee mahdollisimman turvallinen.

Aloitin palindromikone-projektini alun perin ottaen sen turvallisuus-teknisenä haasteena kehittää toimiva verkkosovellus, ja kielistä kun pidän, ja väännän kieliä vapaa-ajallani ja tutkin niitä alati, palindromikonetta en löytänyt vielä netistä, niin päätin pistää pystyyn yhden.

Keksisit muuten aika hyvän, vaikka se oli vähän likaisella mielellä varustettu?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei ollut siinä mitään likaista, ei edes mieli.

Onhan noita palindromikoneita ollut useampiakin netissä, kaikki ovat kuitenkin olleet eri tavoin kömpelöitä. Eija-Riitta Korholan sivuillakin aikoinaan oli poliittisia palindromia. Eräällä siellä palindromia tuottaneella palindromistilla on myös varmasti maailman pisin palindromi hallussaan.

Myös Eija-Riitan sivuilla oleva määrä eri palindromeja on hyvin kattava, joten jos aiot määrässä päihittää sen olet kova tekijä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Laiskuuttani kokeilin Haa aah

Ilmestyi pieni teksti "Lisätään tietokantaan... haaaah" eikä muuta.
Vähän on koneesi beta-vaiheessa vielä, tai omega.

Käyttäjän JereSumell kuva
Jere Sumell

No sehän sieltä pitääkin tulla, koska kyseessä on Palindromi! Ihan oikein oli tietokantaan mennyt! Jos kirjoitat uudestaan saman, kone herjaa, että "se on jo keksitty, keksi uusi!".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kokeilin nyt ilman välimerkkejä, mutta havaitsin, että ilmoitus tietokantaan lisäämisestä oli sanottu tehdyn sellaisessa muodossa, jossa välilyönnit oli poistettu.

Testini oli: Isi, historian airot sihisi.
Jätin pilkun pois ja kirjoitin sen muodossa: Isi historian airot sihisi
Mutta kone ilmoitti, että tietokantaan on lisätty: isihistorianairotsihisi

En tiedä onko tietokannassa nähtävissä sitten nuo sanojen välitkin, mutta jos ei, niin siinä on myös yksi SUURI petraamiskohde (niiden välimerkkien ja skandikirjaimien lisäksi).

Käyttäjän JereSumell kuva
Jere Sumell

Tilannekatsaus:

Nyt Palindromikoneessani toimii skandinaaviset merkit, ja käytyäni koneellisesti läpi KOTUKsen Suomen kielen virallista sanalistaa, lisäsin joitain satoja palindromeiksi kelpaavia merkkijonoja lisää tietokantaan.

Tällä hetkellä Palindromeja tietokannassa: 540.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Näkyykö siinä tietokannassa sinne pukattujen palindromilauseiden sanojen välillä ne välilyönnit, kuten hiukan yritin kysellä tuossa ylempänä?

Käyttäjän JereSumell kuva
Jere Sumell

Olen turvallisuus-syistä ottanut pois välilyönnit, niin ei ainakaan ketään red-hat-hakkeri pääse kirjoittamaan haittakoodia,jolla pystyisi murtautumaan järjestelmään. Voin ottaa työn alle selvittää, jos jossain vaiheessa olisi mahdollista välilyönnit huomioida lopullisessa tallennettavassa palindromissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

Tuntuu, että olet liian herkkänahkainen tuossa tietoturva-asiassa tämän kaltaisen viihteen kohdalla. Kyseisestä tietokannasta ei nimittäin ole mitään iloa, jos sieltä ei pysty lukemaan palindromilauseita. Kuten mainittu, vastaavia palinddromitietokantoja on ollut "pilvin pimein" netissä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Palindromeja on oikeastaan kaksi heimoa: palindromisanat ja palindromilauseet. Jälkimmäisissä esiintyy huomioimattomia välimerkkejä ja välilyöntejä. Palvelu näyttäisi painottuvan palindromisanoihin niin, että välimerkittömästä lauseesta tulee eräänlainen yhdyssana tietokantaan. Ratkaisu sekin, ei sillä eikä sen puoleen. Ehkä olisi selkeämpää, jos keskittyisi vain palindromisanoihin? Tällöin siis tavuviiva olisi ainoa sallittu merkki aakkoston lisäksi.

Tulosten esittäminen ja haku saattaa hieman vaikeutua, jos tietuemäärä ylittää vaikkapa 10 000 riviä. Nyt tosin käyttöliittymä on yksinkertaisin mahdollinen tai ainakin lähellä sitä. Monimutkaistusta tulisi, jos hakua monipuolistaisi.

Puheenaiheeseen liittyvää

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa